Uitgelicht

Ontdek hoe bruin zwart vervangt

Donkerbruin is jaren uit het straatbeeld verdwenen, maar is komende herfts/winter weer helemaal terug. Bruin wordt niet gemakkelijk geassocieerd met een hippe, kleurrijke kledingkast. Toch kun je bruin perfect integreren in je outfit.

Bruin?!, denk je misschien. Waarschijnlijk niet de kleur die je in gedachten had, maar wen er maar vast aan want bruin is het nieuwe zwart. Ontdek in deze blog wat meer over de kleur bruin en haar bijpassende kleuren die dit seizoen hip zijn.

Kleuren kunnen een zekere psychologische invloed hebben op je gemoedstoestand. In dit vorige blogartikel bespraken we dat lichte kleuren vooral positieve gevoelens opwekken, terwijl donkere kleuren eerder negatieve gevoelens opwekken. Maar ook zou iedere kleur op zich een bepaald effect hebben op lichaam en geest. Zo stelt de gezondheids- en welzijnswebsite Verywell dat bepaalde kleuren o.a. de bloeddruk of het metabolisme zouden verhogen. Ook bevestigt het artikel dat kleuren gebruikt kunnen worden om de gemoedstoestand te beïnvloeden.

Zo heeft ook bruin een invloed op je mood. Bruin is de kleur van aarde. Het is een heel natuurlijke kleur die het kleurenpalet van het bos domineert tijdens de herfstmaanden. Bruin geeft dan ook een gevoel van kracht, betrouwbaarheid, warmte, comfort en veiligheid. Echter is bruin een donkere kleur, waardoor het ook negatieve emoties kan opwekken, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid en verdriet.

Bijpassende kleuren

Aangezien bruin, net als zwart en wit, een neutrale kleur is, vinden veel mensen de kleur op zichzelf nogal basic. Maar juist omdat de kleur neutraal is, vormt ze een goede basis om te combineren met heel wat andere kleuren. Een geluk bij een ongeluk… Hieronder een lijstje met kleuren die dit seizoen trendy geacht worden in combinatie met bruin:

  • paars
  • koningsblauw
  • fuchsiarood
  • oranje
  • geel
  • grasgroen

Maar ook pastelkleuren zoals

  • lichtblauw
  • off-white
  • rose
  • lichtoranje

Uiteraard kun je aardetinten met aardetinten combineren. Aarzel dus niet om donkerbruin te combineren met roestbruin, camel en beige.

Gebroken wit

Volgens Impress Tervuren-uitbaatster Maureen Kanters is gebroken wit dé kleur bij uitstek om samen met bruin te dragen. ‘Bruin in combinatie met gebroken wit is een ongelofelijk stijlvol duo. Maar iedereen is uniek en elke vrouw heeft haar eigen kleurenpallet.’

Bruin zal komend seizoen dus heel populair zijn en de mogelijkheden ermee zijn eindeloos. Nieuwsgierig? Maureen helpt je graag met het uitzoeken van een outfit waarin je straalt.

Hoe kleuren van je outfit je humeur beïnvloeden

De eerste items van de wintercollectie van Impress Tervuren Fashionstore zijn binnen! Vanaf nu kun je je wintervoorraad aan kleren dus alvast bijeen sprokkelen. De zomer moet nog beginnen, maar die vliegt vaak voorbij en voor je het weet staat de herfst voor de deur. Dan laat de zon zich minder zien en dit beïnvloedt rechtstreeks ons humeur. Echter is het geen geheim dat de kleren die je ’s ochtends aantrekt – en meer specifiek de kleuren ervan – je humeur en het humeur van anderen kunnen beïnvloeden.

Bekijk hieronder een visueel aantrekkelijke video over de hippe kleuren van de komende winterperiode:

Psychologisch onderzoek

Zo ondervond een studie uit 2010 van de University of New South Wales in Sydney dat lichte kleuren vooral positieve gevoelens opwekken en dat donkere kleuren vooral negatieve gevoelens opwekken. Een andere studie, van de Vrije Universiteit Amsterdam uit 1994, merkte dat individuen binnen een bepaalde leeftijdscategorie grotendeels dezelfde kleuren met dezelfde emoties associëren, maar dat dit erg varieert tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Niet iedereen ervaart kleuren dus op dezelfde manier.

Symbolisme

Kleuren hebben in zowat iedere cultuur steeds een belangrijke rol gespeeld. Ze hebben een sterk cultuurgebonden, symbolische betekenis, dat verschilt van cultuur tot cultuur. Maar toch hebben veel kleuren overal ter wereld grotendeels dezelfde symbolische betekenis. Hieronder vind je een korte bespreking van een aantal felle trendkleuren van komend winter/herfstseizoen. De informatie komt van color-meanings.com, een website die de betekenis van kleuren analyseert. De site baseert zijn uitspraken niet op wetenschappelijk onderzoek, dus mag je de info die je er vindt met een korrel zout nemen.

 +
BLAUWVertrouwen, loyaliteitVoorspelbaarheid
ROODMoed, zelfvertrouwenwraak
WITHoop, openheidsaaiheid
VIOLETCreativiteit, intuïtieVerlegenheid, arrogantie
GEELGeluk, optimismeBedrog
GROENHarmonie, gezondheidjaloezie

Conclusie

Komend winterseizoen zijn er dus heel wat felle trendkleuren waarmee je je eigen humeur en dat van anderen mogelijks wat kan opkrikken. Maar iedereen is anders, dus is het aan jou en enkel aan jou om een outfit te kiezen waar je je goed in voelt met kleuren die je vrolijk maken.